De Aap

Je kent het wel. Een aap op je schouder gezet krijgen.

Meestal begint het met Iemand die in Verwarring is en meent dat bij een bepaald Onderwerp Belangrijke Punten voor de Organisatie in het geding zijn. Dat Onderwerp heeft natuurlijk niets te maken met Iemands Eigen Werk, want dat zou meer Werk betekenen, maar het heeft volgens Iemand te maken met Jouw Werk. Uiteraard. Dus, je krijgt een Nieuw Bericht.

Op het moment dat je het Nieuw Bericht leest, voel je iets op je schouder materialiseren. Je vermoedt wel iets, maar je kan het nog niet helemaal duiden. Langzaam draai je je hoofd.... en kijkt recht in twee zwarte kraaloogjes. Verdomd! Daar zit een Aap. Wat doet die Aap daar? Die is niet van mij!

Snel schrijf je Afzender een Reactie. Dat het Onderwerp inderdaad te maken heeft met Belangrijke Punten voor de Organisatie, maar dat het Onderwerp (Gelukkig!) niets te maken heeft met Jouw Werk, en volgens jouw informatie, wel met het Werk van Afzender. Op het moment dat je op -Verstuur Reactie- duwt, verdwijnt - poef- de Aap weer van je schouder. Pfew. Rust.

Hoewel je het niet hebt zien gebeuren, weet je het al wanneer je ineens wordt gebeld. Afzender heeft je Reactie gelezen, en vraagt zich wat deze Aap ineens op zijn schouder doet. Afzender komt over als een Bijzonder Aardig Persoon, en is echt blij dat Jij dit Onderwerp ook Belangrijk voor de Organisatie vindt. Vervolgens wordt herhaald dat dit Onderwerp volgens Afzender toch echt bij Jou thuis hoort. Afzender heeft bovendien gehoord dat Jij Veel Ervaring hebt met dit soort Belangrijke Punten en dat ratelratelratel.... Omdat je steeds wat voelt kriebelen aan je oor, kijk je naar je telefoon. Ja hoor, precies wat je dacht. Daar komt een Aapje uit je telefoon gekropen! Het is dezelfde als daarnet, en hij wordt van de andere kant Vakkundig door de telefoon gepropt. Verdorie! Hier is duidelijk een Ervaren Kracht aan het Werk.

Vastberaden om deze Aap niet van je telefoon op je schouder te laten springen, toon je begrip voor zijn Standpunt, maar herhaal je je Eigen Standpunt dat het aan Afzender, danwel aan Iemand Anders is om aard, herkomst en dreigingsniveau van de Aap te achterhalen. Je looft Afzender voor zijn Alertheid en voor het Hart voor de Zaak en legt snel neer. Zo. Rust. Waar was ik gebleven met mijn Eigen Werk?

Aan de andere kant zit Afzender verdwaasd naar zijn bureau te staren, waar de Aap triomfantelijk naar hem zit te kijken. Afzender kan nu twee dingen doen: (h)erkennen dat de Aap eigenlijk bestaat uit zijn Eigen Verwarring en Zelf Werk verrichten om de Aap te verwijderen, of hij zoekt Iemand Anders. Uiteraard kiest Afzender voor het laatste, stelt een Nieuw Bericht op, en laat niet na om jou in CC te zetten.

Je zie het Nieuw Bericht binnenkomen en houdt je adem in. Het zal toch niet he? Je opent het bericht en slaakt een zucht. Het is slechts een foto van de Aap die vanaf zijn schouder Iemand Anders triomfantelijk aankijkt.

Het is Weekeind!